Situl oficial Nepsis este aici.
Logo Nepsis
Nepsis este asociaţia de tineri a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

Sumar:


Istoric...

Asociaţia NEPSIS s-a constituit la 13 noiembrie 1999 la iniţiativa Î.P.S. Părintelui nostru Mitropolit Iosif. Ea a primit numele de NEPSIS, cuvânt grec care înseamnă “trezvie”. Alegerea acestui nume voia să sublinieze scopul asociaţiei: acela de a păstra aprinsă flacăra credinţei noastre sau de a trezi această credinţă printre cei tineri sau chiar cei mai puţin tineri.

Acest scop poate fi atins prin crearea unui cadru de discuţii despre viaţa creştină în Ortodoxie, prin împărtăşirea credinţei şi a modalităţilor de a o trăi. Cunoscându-ne, împărtăşindu-ne opiniile unii altora ne descoperim pe noi înşine, ca şi diversitatea pe care Dumnezeu ne-a oferit-o şi, încercând să înţelegem această diversitate, descoperim punctul de convergenţă: Dumnezeu însuşi.

Constituire

Asociaţia Nepsis a fost fondată de 45 de tineri reuniţi la 13 noiembrie în Parohia Sfântul Serafim de Sarov (91 rue Lecourbe, Paris). Adunarea generală constitutivă s-a derulat sub patronajul Înaltpreasfinţitului Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Parisului. Un mare ajutor în demersurile administrative de constituire a oferit părintele Yves Colin. Asociaţia a fost înregistrată la prefectura departamentului Yvelines (78) la data de 3 februarie 2000. Declaraţia de constituire a fost publicată în Jurnalul Oficial din 26 februarie 2000.

Foto: o parte a Adunării Generale constitutive în Parohia Sf. Serafim de Sarov (Paris).

Dintre obiective:


Înscriere

Asociaţia este deschisă tuturor tinerilor. Membrii pot fi activi, dacă au între 16 şi 25 de ani, pot fi binefăcători dacă au peste 25 de ani sau membri de onoare dacă au adus servicii asociaţiei.

Nepsis încearcă să întărească nucleele de tineri existente în diferitele ţări ale Mitropoliei şi să creeze altele asemenea. Astfel aportul personal al fiecăruia şi implicarea fiecăruia în activităţile noastre sunt indispensabile pentru succesul asociaţiei.

Nepsis încearcă de asemenea să încurajeze parohiile, familiile şi tinerii înşişi să se implice activ în diferitele activităţi pe care le organizează asociaţia.


Contact

Pentru informaţii şi înscrieri contactaţi membrii Consiliului Nepsis:
- la sediul social: 38, allée Paul Langevin, 78210 St. Cyr l'Ecole, France
- prin mail: association_nepsis@yahoo.com
- prin telefon: 01.39.19.70.93 / 06.87.30.68.51

Organizare :

Îndrumător spiritual: Î.P.S. Părintele nostru Mitropolit IOSIF (01.64.91.59.24)
Consilier spiritual: părintele Razvan IONESCU (01.43.26.54.59)
        părintele Marc ALRIC (06.64.49.32.77)

Consiliul administrativ este format din 7 tineri francezi şi români:

Biroul:

Preşedinte: Christian CĂDERE
St. Cyr l'Ecole, Franţa
chriscadere@hotmail.com
Tel. 06.22.34.51.49

Secretario : Ioana CĂPITĂNEANU
Breuilpont, France
ioana_capitaneanu@yahoo.fr
Tél. 06.60.29.67.67

Secretario adjunto : Alexandre Gabriel LUMBUS
Lyon, France
agabriel.lumbus@wanadoo.fr
Tél. 06.82.90.13.68

Tesorero : Luciana CAMPEAN
Paris, France
lucice@yahoo.com
Tél. 06.63.72.42.36

Secretar: Anca Maria SAV
Paris, Franţa
sav_ancamaria@yahoo.fr
Tel. 06.16.02.33.43

Secretar adjunct : Alexandre Gabriel LUMBUS
Lyon, France
agabriel.lumbus@wanadoo.fr
Tel. 06.82.90.13.68

Trezorier : Andrei BUDAACIU
Lille, France
a30051981b@yahoo.com
Tel. 06.08.45.88.39

Ceilalţi membri ai consiliului:

Ana Maria BOCA
Bruxelles, Belgia
aniboca@yahoo.fr

Georgiana BOBOC
Bruxelles, Belgia
nepsis_belgique@yahoo.fr

Delia TIMIŞ
Turin, Italie
deliatimis@yahoo.com
Tel. +39.34.97.40.70.31


Activităţi

Conferinţele

Conferinţe, proiecţii video sau diapozitive, ateliere de dezbateri mai mult sau mai puţin formale sunt organizate în jurul unor subiecte interesante dintre care menţionăm:

“Să vă iubiţi unii pe alţii precum v-am iubit Eu” - Noul Testament în viaţa contemporană (P.S. Siluan), “Cultură laică-cultură bisericească” (părintele Michel Evdokimov), “Biserica de azi şi de mâine” (Jean Tchékan), “Îndrăzneşte să crezi că Eu te iubesc” (părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard), “Bărbaţi şi femei în Biserică” (părintele André Wade)...

Weekend-urile

Vârful unui munte sau malul mării, o pădure de pini sau un foc de tabără, ca şi orice alt loc, pot reuni tinerii prin cuvinte despre Dumnezeu, despre credinţă, prin discuţii teologice profunde sau cuvinte simple despre cum trăim, prin bucuria de a fi împreună, de a ne juca, de a râde, de a învăţa să ne iubim frăţeşte...

Weekend-urile propriu-zise sau extinse sunt de asemenea bune ocazii pentru tineri de la un capăt la altul al Mitropoliei de a fi împreună pentru a vizita sau cunoaşte meleaguri noi, oamenii locului, cu felul lor de a trăi, dar şi de a munci pentru Biserică.

Pelerinajele

Pelerinaje internaţionale sunt organizate în fiecare an în România şi uneori în alte locuri, cum ar fi Muntele Athos (2001). Ar fi multe de spus despre ele şi despre îmbogăţirea pe care ne-o aduc din toate punctele de vedere, dar vorbele sunt departe de trăirea propriu-zisă. Cel mai simplu este să căutaţi câteva imagini şi impresii disponibile pe pagina noastră ca şi la adresele următoare:

Congresele

Congresele sunt organizate spre sfârşitul fiecărui an. Dincolo de discuţiile duhovniceşti în jurul Î.P.S. Iosif, P.S. Siluan sau părintelui Rafael Noica spre exemplu, este momentul organizării Adunării Generale a Nepsis: o ocazie unică de a discuta despre activităţile organizate în timpul anului, despre proiectele de viitor, dar mai ales despre problemele întâlnite pe parcurs. Este probabil cea mai bună ocazie de a face o cunoştinţă mai aprofundată a Nepsis şi pentru schimbul de experienţă şi idei novatoare.

Primul congres, cu tema “Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele...” a avut loc în septembrie 2000 la tabăra tineretului ortodox rus în Alpi. Tema celui de-al doilea congres, desfăşurat la Limours, reşedinţa Mitropolitului nostru, în noiembrie 2001, a fost “Dacă dragoste nu am, nimic nu sunt...”. Al treilea congres intitulat “Simplitatea, o complexitate rezolvată (Brâncuşi)” a avut loc tot la Limours, în decembrie 2002.

Întâlnirile informale şi echipele Nepsis

Pentru a ne cunoaşte mai bine există, în afara celor prezentate mai sus, întâlnirile informale: seară tradiţională românească, cinema, vizitare de monumente, proiecţii de filme, o echipă de volei şi una de fotbal...


Noutăți


Nu ezitaţi să ne lăsaţi coordonatele voastre sau să contactaţi Nepsis pentru a fi la curent cu toate activităţile noastre, la care veţi fi bineveniţi!

Autor: Ştefan Căpităneanu